Een taalcoach is een vrijwilliger die een anderstalige helpt met het leren van het Nederlands. Dit gebeurt vooral door de taal in de praktijk te oefenen. Een taalcoach en een anderstalige kunnen de data, tijden en bezigheden samen bepalen. Dit kan variëren van een bezoek aan een museum of de bibliotheek tot naar het gemeentehuis gaan om iets af te handelen, of gewoon te praten.

Wanneer iemand in Nederland komt wonen is het belangrijk voor diegene om de taal te leren en om te leren hoe we in Nederland leven en wonen.

Migranten leren de taal meestal door het volgen van een inburgeringscursus maar zij leren de taal vooral door veel te oefenen in de praktijk. Taalcoaches spelen daarin een belangrijke rol.

Iedereen kan taalcoach zijn: student, gepensioneerde, een collega of een moeder van school. Taalcoach zijn is leuk en leerzaam. Je ziet Nederland eens door andermans ogen. Bovendien draag je zo bij aan een betere samenleving. 

Als taalcoach trek je twaalf maanden op met een anderstalige. Het kost je twee tot vier uur per week.

Taalcoach worden is niet alleen interessant voor Nederlanders. Vooral mensen die zelf de Nederlandse taal hebben moeten leren, kunnen zich goed verplaatsen in de belevingswereld van mensen die de taal nog niet goed spreken.